Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kapusta- cenne dla zdrowia warzywo

Kapusta jest rośliną od dawna znaną  i wykorzystywaną przez człowieka zarówno w celach spożywczych,  jak i leczniczych.

Określana jest mianem „królowej" warzyw, a to z uwagi na zawarte w niej bogactwo witamin, soli mineralnych oraz mikro-elementów. Zajmuje ona jedno z czołowych miejsc w ziołolecznictwie i często stawiana jest w jednym rządzie z najbardziej cenionymi roślinami leczniczymi.

Z witamin zawiera przede wszystkim karoten (prowitamina A), witaminy E, K, B1, B2, B3, B6, biotyninę, witaminy C, P i U. Znajdują się w niej również potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, srebro, ołów, nikiel, tytan, molibden, wanad. Zawiera także siarkowe heterozyty, dzięki czemu ma działanie antyseptyczne.

Nie zaszkodzi, a wyleczy

Medycyna ludowa zna wiele recept na przygotowanie leków na bazie kapusty (okłady, syropy). Dużo mówi się o soku ze świeżej kapusty. Na pewno można go wypić więcej niż zjeść liści. A sokowirówka świetnie w otrzymaniu soku pomaga. Przy tym nikomu on nie zaszkodzi, a wielu nie tylko pomoże, ale wprost wyleczy. Jego lecznicze zastosowanie jest bardzo szerokie, zalecany jest m.in. w różnego rodzaju dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego, chorobach wątroby, śledziony, przy puchlinach, zaparciach, anemii oraz w reumatyzmie.

W celach leczniczych trzeba wycisnąć sok z główki kapusty o ciężarze ok. l kg. Zimą potrzebne będą do tego 2 główki, gdyż warzywo jest wówczas mniej soczyste od letniego czy jesiennego. Można ten sok otrzymać w sokowirówce, można kapustę zmiksować i przetrzeć przez sito.

Leczenie rozpoczyna się od l szklanki świeżego soku, pijąc go w ciągu całe¬go dnia, pół godziny przed posiłkami. Co tydzień zwiększamy dawkę o jedną szklankę soku, aby dojść w ciągu miesiąca do 4 szklanek dziennie. Zależnie od stopnia zaawansowania choroby, leczenie trwa od 3 do 6 tygodni. W czasie kuracji nie wolno spożywać mięsa wieprzowego i tłuszczu, potraw smażonych i duszonych, ostrych przypraw, alkoholu, octu spirytusowego, słonych po¬traw i palić papierosów.

W przypadkach anemii i ogólnego osłabienia zaleca się popijanie do 2 szklanek  soku ze świeżej kapusty dziennie. W grupie do 3 szklanek dziennie w cukrzycy, obrzękach, skąpomoczu, nerwowości, a także infekcji dziąseł. W przypadkach ogólnego zmęczenia najlepiej skutkuje koktajl z soku z kapusty, cytryny, natki pietruszki i jabłka, z dodatkiem przypraw trawiennych.

Sok z kapusty świetnie działa na gazy. Wyciśnięty w sokowirówce sok z rozgniecionych liści kapusty należy zażywać przez 5 dni, po 20-30 g soku dziennie, na czczo.

Sok z kapusty można mieszać z innymi. Zmieszany w równych proporcjach z sokiem z marchwi i rzepy uzupełnia ilość wapnia przy osteoporozie, w złamaniach. Ciepły sok kapus¬ty używa się do płukania gardła przy anginie, chorobach układu oddechowego i przeziębieniach.

Sok ze świeżej kapusty z cukrem uważany jest za dobry środek wykrztuśny i osłaniający przy zapaleniu oskrzeli. Używany jest również w leczeniu żółtaczki.

Na serce i odmrożenia

Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych niezbędnych dla organizmu związków, zwłaszcza w okresie zimowym, i to za-równo w postaci świeżej, jak i kiszonej. Może w zupełności zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminę C.

Kapusta kiszona pomaga w trawieniu, a równocześnie jest też dobrym środkiem dezynfekującym przewód pokarmowy.

Kiszoną  kapustę i sok z niej stosuje się w leczeniu szkorbutu. Stanowi ona cenny środek  leczniczy w schorzeniach sercowo-naczyniowych.

W medycynie ludowej od lat używano okładów z kiszonej kapusty na odmrożenia. Odmrożone, czerwone, piekące palce u nóg czy rąk można wyleczyć, stosując kompresy pod ceratką z kiszonej kapusty - aż do skutku. Sok kapuściany stosowany zewnętrznie leczy również wszelkie wrzody i ranki, a także łagodzi bóle reumatyczne, neuralgiczne, kulszowe.

 

 
 

wywoływanie zdjęć przez internet

 
 

Odwiedza nas 21 gości oraz 0 użytkowników.