Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Guarana - naturalne źródło energii

Na długo zanim pierwsi europejscy osadnicy przybyli na teren Amazonii, tubylcy odkryli pnącą roślinę o czerwonych owocach i ciemnych ziarnach. Nazwali ją „warana”. Z nazwy tej powstała później nazwa GUARANA.
Ziarnom (orzechom) przypisywano magiczne moce i czczono je jako święty owoc. Jeszcze w dzisiejszych czasach Indianie tłoczyli ziarna w sztabkę i ucierali w proszek na chropowatym języku ryby Piracuru. Po rozpuszczeniu w wodzie otrzymywali z niego orzeźwiający napój, który służył im jako środek wzmacniający i substytut pożywienia.
Roślina wytwarza kwiatostany groniaste, osadzone w kątach liści. Pojedyncze kwiaty są drobne, pachnące, koloru białego. Owocem jest gruszkowata, czerwona torebka zawierająca czarne nasiona. Nasiona tworzą pęk. Owoc po obraniu jest czerwony, z odcieniem pomarańczowym i żółtym, częściowo otwiera się, ukazując nasiona. Na tym etapie owoce są zbierane, aby zapobiec ich spadaniu na ziemię. Owoce zbiera się ręcznie, po czym nasiona powinny być przechowywane razem przez 2-3 dni, aby wystąpił proces fermentacji. Następnie łupinki się usuwa, a nasiona suszy. Do produkcji używa się wyłącznie nasion: wszystkie inne części są wyrzucane. Następnym etapem przetwarzania jest prażenie, które odbywa się już po przesianiu nasion, aby można je było prażyć równomiernie. Proces ten powinien odbywać się w glinianych piecach przez 4-5 godzin, aż nasiona będą zawierać 9% wilgotności. W ten sposób otrzymujemy ziarno guarana, znane też pod nazwą guarana em rama. Nasiona guarany zawierają alkaloidy, dużą ilość kofeiny (około 4%), skrobię, żywicę, garbniki. W stosunku do kawy Guarana zawiera 3-krotnie więcej kofeiny, przy czym jest to kofeina łatwo przyswajalna, bez zanieczyszczających środków balastowych, które powodują zakwaszanie organizmu. W suchej masie nasion znajduje się około 11% tłuszczów, 3% białka, 9% skrobi.
Guarana należy do grupy substancji, działające stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Powodują wydzielanie hormonów i neuroprzekaźników (np. adrenaliny czy dopaminy) co objawia się zwiększeniem wydolności psychicznej i fizycznej oraz euforią. Działa analeptycznie. Uwrażliwia na lepszy odbiór składników stymulujących receptory dopaminy. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz ośrodki wegetatywne: oddechowy, naczynioruchowy i nerwu błędnego. Pobudza równomiernie korę mózgową (zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne). Przyśpiesza przemianę materii, zwiększając zapotrzebowanie na tlen. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Działa moczopędnie. Wchłania się dobrze z przewodu pokarmowego i po zmetabolizowaniu wydala się z moczem. Stosowana w ostrym zatruciu alkoholem, atropiną, w zapaści w przebiegu chorób zakaźnych, niedociśnieniu, stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego.
 
DZIAŁANIE:
Inaczej niż kawa GUARANA nie powoduje nerwowości lecz działa na ciało i umysł łagodnie orzeźwiająco.
Jej substancja aktywna, kofeina (zwana również guaranina) ze względu na dużą ilość garbników i włókien wchłaniana jest przez organizm bardzo powoli i w nieszkodliwy sposób.
Działanie stymulujące utrzymuje się około 6 godzin nie powodując skutków ubocznych.
Dla kogo Guarana jest odpowiednia?
Guarana jest idealna dla wszystkich, którzy nie tolerują kawy, a jednocześnie nie chcą zrezygnować ze stymulującego działania kofeiny.
Dla osób wykonujących zawody z dużym czynnikiem stresu, które chciałyby w sposób naturalny podwyższyć swoją wydajność.
 
WSKAZANA PRZY:
• obniżeniu energii życiowej 
• osłabieniu potencji 
• osłabieniu odporności 
• zmęczeniu psychicznym i fizycznym 
• zaburzeniu koncentracji, pamięci 
• bólach głowy, migrenach 
• zaburzeniu krążenia na tle niedociśnienia 
• zawrotach głowy 
• w okresie rekonwalescencji po ciężkich chorobach, operacjach 
• stanach depresyjnych 
• podatności na przeziębienia 
• wysokim poziomie cholesterolu we krwi 
• rozstroju żołądka 
• otyłości, cellulicie 
• dla podwyższenia ciśnienia krwi 
• w stanach wyczerpania, znużenia, senności oraz gdy zachodzi potrzeba wykonywania odpowiedzialnych czynności jak np. prowadzenie pojazdu przez całą noc
 
 
OD FIRMY AMAZONAS:
Jeśli chodzi o naszą guaranę to jest ona bardzo dobrej jakości, prażona według tradycyjnych metod medycyny indiańskiej.
W środku ziarna zawsze znajduje się wilgoć, powstaje pleśń (grzyby-duża ilość) i aby zapobiec temu należy ja wyprażyć a nie tylko wysuszyć jak to niektórzy robią - MY JĄ DODATKOWO PRAŻYMY.
Nasza guarana jak i inne naturalnie pozyskiwane maja zawartość kofeiny od 1,5 (bardzo stare rośliny) - 4,9%. Zawartość kofeiny zależy od wielu czynników naturalnych. W zeszłym roku mieliśmy przewagę Guarany z kofeina powyżej 4,0 %. Teraz mamy z ostatniej dostawy 4 %. 
Niektórzy sprzedawcy w Polsce TWIERDZĄ że mają Guaranę z 6% kofeiną i powyżej.
My jak i nasi dostawcy nie mamy pojęcia gdzie może taka naturalna Guarana rosnąć, która ma więcej niż 4,9 % Kofeiny.
Stwierdzamy, że albo jest genetycznie zmieniona (plantacje z 5-letnią Guaraną, która po tych 5 latach jest wyrzucana i nowe rośliny sadzone - do tego opryski) i ludziom tak naprawdę szkodzi zamiast pomagać, albo dodaje się do Guarany samą Kofeinę (syntetyczna).
Plantacje z Guarana do 4,8% kofeiny to pokoleniowe (wieloletnie) plantacje.
Istnieje naturalna Guarana do ok. 7% kofeiny. Owoce tej Guarany rosną w mało dostępnych terenach (zamieszkiwanych przez Indian) i bardzo wysoko. 
Guarana o takiej zawartości kofeiny jest bardzo droga i prawie niedostępna. 
Żaden ze znanych nam poważnych dostawców i handlowców na świecie jeszcze takiej nie sprzedawał.
 
KILKA PRZEPSÓW:
Napój guaranowy po indiańsku
Do 1 szklanki gotującej się wody wsypać ½ lub 1 łyżeczkę guarany.
Agua branca
½ lub 1 łyżeczkę guarany wmieszać do 1 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub zimnej przegotowanej.
Napój wzmacniający
Sporządzić pastę z 1 g guarany, 1 g mąki maniokowej i wody. Wmieszać do 1 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub zimnej przegotowanej.
Napój z guaraną
½ lub 1 łyżeczkę guarany wmieszać do 1 szklanki napoju cytrynowego.
 
 
 

 

 
 

Odwiedza nas 23 gości oraz 0 użytkowników.