Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Cebula warzywo pełne zalet

Cebula  to roślina dwu- lub wieloletnia z rodziny Liliowatych, pochodząca prawdopodobnie ze środkowej lub zachodniej Azji, uprawiana do celów spożywczych, od co najmniej 5 tysięcy lat. U nas jest znana zwłaszcza odmiana żytawska dość ostra, wydająca małe, czerwonawe cebulki oraz moderska, łagodniejsza w smaku, o cebulkach dużych, nieco słodkawych.

Roślina wytwarza płytko pod ziemią, pojedynczą cebulę. Liście i głąbik kwiatowy dęte. Głąbik ma około 60 cm wysokości. Kwiaty w wielokwiatowych baldaszkach kulistych. Cała roślina obdarzona jest swoistym zapachem. Surowcem są świeże cebule, szeroko stosowane w lecznictwie.

Czytaj więcej: Cebula warzywo pełne zalet

...aby stawy nie bolały

Dolegliwości stawowe stanowią obecnie najczęstszą przyczynę zgłoszeń do lekarza i częstą przyczynę absencji chorobowej w pracy. Do występowania tych problemów przyczynił się przede wszystkim postęp cywilizacyjny. 

Rozwój techniki i związana z tym zmiana warunków życia człowieka w kierunku eliminacji (względnie znacznego ograniczenia) wysiłku fizycznego okazuje się być najważniejszym czynnikiem ryzyka problemów ze stawami. Dodatkowo czynnikami ryzyka są: przekarmienie i związana z nim nadwaga; niedożywienie, prowadzące do niedoboru witamin; niewłaściwe spędzanie wolnego czasu - przed telewizorem, przy komputerze czy za kierownicą; infekcje; utrwalone negatywne emocje; jak również różnego rodzaju przeciążenia, np. okazjonalnie podejmowana praca i ćwiczenia przekraczające wydolność i sprawność narządu kostno-stawowego. 

Czytaj więcej: ...aby stawy nie bolały  

Stewia -miodowy liść

Stewia (Stevia rebaudana Bertoni) to roślina, o jakiej mało kto słyszał, a szkoda bo drzemie w niej ogromny potencjał leczniczy. Już dużo wcześniej zanim hiszpańscy i portugalscy żeglarze w XVI wieku wyładowali na kontynencie południowoamerykańskim, Indianie Guarani i Mato Grosso znali i stosowali stewie. Nazywli ja "Kaa- Hee" co w ich języku oznacza miodowy liść. Słodzili nią potrawy i napoje np. herbatę matę, żuli jej liście, a także stosowali jako lekarstwo. 

Czytaj więcej: Stewia -miodowy liść

Kapusta- cenne dla zdrowia warzywo

Kapusta jest rośliną od dawna znaną  i wykorzystywaną przez człowieka zarówno w celach spożywczych,  jak i leczniczych.

Określana jest mianem „królowej" warzyw, a to z uwagi na zawarte w niej bogactwo witamin, soli mineralnych oraz mikro-elementów. Zajmuje ona jedno z czołowych miejsc w ziołolecznictwie i często stawiana jest w jednym rządzie z najbardziej cenionymi roślinami leczniczymi.

Z witamin zawiera przede wszystkim karoten (prowitamina A), witaminy E, K, B1, B2, B3, B6, biotyninę, witaminy C, P i U. Znajdują się w niej również potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, srebro, ołów, nikiel, tytan, molibden, wanad. Zawiera także siarkowe heterozyty, dzięki czemu ma działanie antyseptyczne.

Czytaj więcej: Kapusta- cenne dla zdrowia warzywo

Kwasy nienasycone omega 3 w naszej diecie

Tłuszcz jest składnikiem pożywienia mającym najwyższą gęstość energetyczną wśród makroskładników i jest wykorzystywany w organizmie człowieka przede wszystkim jako źródło energii. Sprawcą wzrastającego ryzyka chorób cywilizacyjnych są nasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w tłustym mięsie, śmietanie, lodach, maśle czy tłustym serze. Wiadomo jednak, że istnieją tłuszcze pomagające w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.

Czytaj więcej: Kwasy nienasycone omega 3 w naszej diecie

 

 
 

Odwiedza nas 44 gości oraz 0 użytkowników.