Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Ryby i owoce morza – smaczna recepta na długie życie

Pomimo wielu korzyści płynących ze spożycia ryb i przetworów rybnych w Polsce odnotowuje się niską częstotliwość spożycia tych produktów, zwłaszcza w grupie młodzieży. Ryby i bezkręgowce morskie stanowią nieodzowny składnik prawidłowej diety człowieka, jako produkty lekkostrawne i niskokaloryczne. Stanowią one źródło cennych składników odżywczych, w szczególności białka, kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych. Ponadto mięso ryb, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych, charakteryzuje większa zawartość fosforu, potasu i magnezu, a w przypadku ryb drobnokościstych i marynat również większy udział wapnia.

Czytaj więcej:  Ryby i owoce morza  – smaczna recepta na długie życie 

Rola skłądników mineralnych we współczesnej profilaktyce

Ponad trzydzieści lat temu Światowa Organizacja Zdrowia sformułowała spektakularne hasło: „Zdrowie dla wszystkich w roku 2000". Ta daleka od firmowania utopijnych dezyderatów i poważana instytucja wyraziła w ten sposób nadzieję ludzkości pokładaną w rozwoju medycyny. Zanotowano prze¬cież ogromny i szybki postęp w likwidowaniu chorób zakaźnych, okołoporodo¬wej umieralności kobiet i noworodków, do praktyki szpitalnej wprowadzono wiele nowatorskich zabiegów chirurgicznych, a coraz większa liczba ludzi poczęła dożywać do fizjologicznych granic życia.
A tymczasem — im bliżej byliśmy końca XX wieku — społeczeństwa w krajach wysoko zaawansowanej technicznej cywilizacji nie stwierdzały u sie¬bie wzrostu poczucia zdrowia. Zwiększała się liczba szukających pomocy u lekarzy z powodu chorób układu krążenia degeneracyjnych, nowotworowych, zmniejszenia się odporności. Powszechne stało się niezadowolenie z jakości życia.

Czytaj więcej: Rola skłądników mineralnych we współczesnej profilaktyce

Magnez - król życia

Magnez, zaliczany do najcenniejszych biopierwiastków, pełni w ludzkim organizmie wyjątkową rolę. Bierze udział w przebiegu fotosyntezy, uczestniczy w ważnych reakcjach enzymatycznych. Aktywuje, jak dotychczas udało się ustalić, ponad 320 enzymów. Coraz lepsze metody badań analitycznych umożliwią zapewne odkrycie nowych właściwości tego niezwykłego pierwiastka który, jak mówił prof. Julian Aleksandrowicz, jest „królem życia“. 

Czytaj więcej: Magnez - król życia

Miód – jego właściwości żywieniowe i zdrowotne

Dzieje ludzkości są ściśle powiązane z miodem, jako najstarszą znaną substancją słodzącą. Był on wykorzystywany w licznych kulturach jako pożywienie, lekarstwo, kosmetyk, środek płatniczy, a nawet wykorzystywano go w ceremoniach rytualnych.
 
 W starożytności ludzie, nie umiejąc wytłumaczyć pochodzenia miodu, czcili pszczoły, natomiast sam miód uważali za pokarm bogów. Był on spożywany podczas obrzędów rytualnych w kulturze Majów, natomiast Grecy i Rzymianie wypiekali ciastka miodowe dla uczczenia bogów, zwycięzców zawodów lub gości weselnych, a sam miód pito ku czci zmarłych. W II wieku n.e. wśród społeczności chrześcijańskiej rozwinęła się tradycja obdarowywania chrzczonych mlekiem i miodem. Starożytni wykorzystywali go do konserwowania żywności (ryb, owoców), jako składnik potraw (grecki kykeon) oraz trunków (piwa, wina, miodów pitnych), jak również jako substancję leczniczą [Frank 2008]. Grecki lekarz Hipokrates stosował miód w leczeniu chorób oraz do sporządzania leków i podobnie jak poeta Anakreont z Teos uważał, że zawdzięcza mu swoją długowieczność. Nie można pominąć roli miodu jako środka stosowanego podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Znana z niezwykłej urody egipska królowa Kleopatra, aby zachować piękno swojego ciała, zażywała kąpieli w mleku oślim i stosowała kosmetyki wytworzone z miodu [Litwińczuk 2004].

Czytaj więcej: Miód – jego właściwości żywieniowe i zdrowotne

Przyczyny i profilaktyka kamicy nerkowej oraz schorzeń prostaty

Kamienie moczowe powstają w wyniku złożonych procesów fizykochemicznych najpierw w nerkach a potem w drogach moczowych. Nie jest to schorzenie współczesnych czasów, bowiem kamienie moczowe odnajdywano w szczątkach ludzkich w starych grobowcach, wykopaliskach, zmumifikowanych zwłokach sprzed wielu wieków.
W ostatnich 25 latach zaobserwowano 60-75% wzrost zachorowań na kamicę, do czego przyczyniła się głównie zwiększona zapadalność mężczyzn w wieku 50-70 lat. 

Czytaj więcej: Przyczyny i profilaktyka kamicy nerkowej oraz schorzeń prostaty

 

 
 

Odwiedza nas 5 gości oraz 0 użytkowników.