Znak Żywność Atestowana
Wysokowartościowe produkty spożywcze mogą uzyskać promocyjny Znak Żywność Atestowana. Producenci ubiegający się o to wyróżnienie, które z pewnością pozwoli im konkurować na rynkach Unii Europejskiej, muszą spełnić odpowiednie wymogi technologiczne, surowcowe i jakościowe.
Oto najważniejsze kryteria przyznawania znaku:
najwyższa jakość potwierdzona atestami lub badaniami
wysoka wartość żywieniowa - zwiększona zawartość deficytowych składników odżywczych: witamin, soli mineralnych, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych przy minimalnym udziale soli, cukru, tłuszczu zwierzęcego i składników wysokocholesterolowych
brak substancji szkodliwych dla zdrowia - np. metale ciężkie, azotany, azotyny, pozostałości środków ochrony roślin, pozostałości antybiotyków
właściwe oznakowanie produktów na opakowaniach zgodnie z obowiązującymi przepisami
Znak Żywność Atestowana jest przyznawany przez Zarząd Towarzystwa na 2 lata na wniosek specjalnej komisji rzeczoznawców, w której zasiadają m. in. profesorowie Akademii Rolniczej w Krakowie i Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia, przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, specjaliści Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie.
Istnieje możliwość prolongaty znaku na kolejne okresy.
Dotychczas Znak Żywność Atestowana uzyskało ponad 150 krajowych producentów na ponad 450 wyrobów.